מהו משבר נפשי?
משבר נפשי הוא מצב שבו אדם חווה מצוקה רגשית משמעותית בעקבות אירוע או סדרת אירועים שפקדו אותו והשפיעו עליו בצורה עמוקה. המצב המשברי עלול להוציא את האדם מאיזון רגשי, קוגניטיבי, גופני והתנהגותי ולהקשות עליו להמשיך לתפקד ולקבל החלטות יעילות. משבר יכול להתעורר בתחומי חיים שונים: אובדן אדם קרוב, גירושים או פרידה, לידה, חתונה, פיטורין, אבדן סטטוס (תפקיד או כסף), מחלה או תאונה, הגירה למקום מגורים אחר ועוד. כולנו נחווה משברים לאורך חיינו, אך כל אדם יחווה את המשבר באופן שונה – בהתאם לתפיסה הסובייקטיבית שלו את המשבר ולגורמי החוסן שלו העומדים לרשותו. בשום מקרה משבר אינו מצב קבוע, זהו מצב חולף, אם כי לא תמיד קל לחזור ממנו לתפקוד רגיל במהרה.
מה הם התסמינים?
כאשר אדם עובר משבר, הוא עשוי לחוות מגוון תסמינים. מבחינה רגשית, הוא יכול להרגיש עומס רגשי ותחושות של חוסר אונים, חוסר תקווה, עצב ומבוכה, כאשר דיכאון וחרדה הם שני תסמינים בולטים במהלך המשבר. לעיתים, תחושת הקיום הכללית עשויה להרגיש מנותקת מהמציאות, והאדם עלול לחוש שהוא עומד בפני מחסום בלתי עביר. מבחינה קוגניטיבית, האדם עשוי להיתקל בקשיים בריכוז, בזיכרון ובקבלת החלטות, וייתכן שיעלו מחשבות שליליות חוזרות. מבחינה פיזיולוגית, ייתכנו תגובות כגון תחושת עייפות מוגברת, שיבושים בשינה, תיאבון ירוד או מוגבר וכאבי ראש. מבחינה התנהגותית, יש נטייה לשינויים בהרגלים יומיומיים, והרגשות הקשים יכולים להוביל לפסיביות ולהימנעות מהשתתפות בחיים, כולל מטלות ביתיות ואף אינטראקציות חברתיות. אנשים עשויים גם להימנע מפעילויות שנהגו לעשות לפני המשבר.
2 סוגים מרכזיים של משברים
משברים התפתחותיים אלו משברים שמתרחשים כחלק מתהליך ההתפתחות האנושית הטבעית לאורך השנים. לדוגמה, משברים הקשורים לגיל ההתבגרות, גיוס לצבא, סיום לימודים, שינוי תעסוקתי, חתונה, לידה, משבר בגיל המעבר או יציאה לפנסיה. משבר זה כרוך בהתמודדות עם שלב חדש בחיים והסתגלות לאורח חיים אחר ממה שהיינו רגילים. סיכויי ההחלמה ממנו טובים בדרך כלל. לעומת זאת, משברים מצביים הם משברים המתרחשים בעקבות אירועים פתאומיים, מידיים ולעיתים בלתי צפויים, כמו תאונת דרכים, גירושים או פיטורים. במשבר מצבי, מדובר בתגובה לקונפליקט שמציב את האדם בפני אתגר משמעותי, ומוביל אותו למאבק אמיתי לשמירה על הישרדותו הרגשית.
כיצד נטפל במצב משברי?
בטיפול באדם במשבר המשימה הטיפולית הראשונית היא לבסס קשר טיפולי בטוח ומזין בין המטופל למטפל, כדי שהקשר יוכל לתמוך בשיקום הכוחות הפנימיים של המטופל. זאת נעשה על ידי החזקת התקווה, הכלת הרגשות הקשים וחיבור לגורמי החוסן של המטופל. גורמי חוסן הם כוחות המאפשרים לאדם להתמודד עם אתגרים באופן אפקטיבי. לכל אדם יש גורמי חוסן ויש למצוא את אלה הדומיננטיים אצל המטופל. גומרי חוסן כוללים: תמיכה חברתית, יכולות וויסות רגשי, יכולת גמישות מחשבתית, חשיבה אופטימית, תחושת ערך עצמי ויכולת להסתגל לשינויים. כשיגיע העת, נשלב טכניקות מתוך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), ובעיקר בזיהוי המחשבות השליליות והמגבילות שמתעצמות בתוך המשבר במטרה לסייע למטופל לשנות את החשיבה הבלתי רציונלית ולהפוך אותה לחשיבה מועילה לכיוון יציאה מהמשבר. בנוסף, נעשה שימוש בטכניקות התנהגותיות מעשיות כמו פיצול משימות מורכבות למשימות קטנות וברות ביצוע, כך שהמטופל יתחיל לחזור בצעדים מדודים לתפקוד. מוקד טיפלי נוסף הוא עבודה על קבלה וחמלה עצמית על ידי תרגול מיינדפולנס. במקרים מסויימים אמליץ גם על היוועצות עם פסיכיאטר, במיוחד במקרים של חרדה או דיכאון קשה.
Comments